piątek, 23 listopada 2012

CDW - Co do wina? Hummus.

W 2010 roku ponad trzystu libańskich kucharzy pobiło rekord Guinnessa na największy talerz hummusu. Łącznie wymieszali siedem ton ciecierzycy, dwie tony pasty sezamowej, sok z dwóch ton cytryn i siedemdziesiąt kilogramów oliwy z oliwek. Bicie rekordu miało dodatkowy wymiar - Libańczycy zdetronizowali Izrael, który oskarżają o zawłaszczenie ich narodowej potrawy, którą ci drudzy masowo eksportują. Takie tam smaczki z Bliskiego Wschodu, gdyby Liban był członkiem UE, zastrzegłby hummus jako produkt regionalny i cześć. Niczym Grecy ser feta...

Do przygotowania tej potrawy potrzebne są:
puszka ciecierzycy (cheak peas) - ciecierzyca dostępna jest w każdym markecie
łyżka pasty sezamowej tahini (mielone ziarna sezamu)
sok z połowy cytryny
dwa ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Wszystkie składniki blenduje się na gładką masę stopniowo dolewając oliwę z oliwek.
Podaje się ja z chlebkami pita lub bagietką, przybiera zaś listkami kolendry, pietruszki, owocem granaru, kroplami oliwy oraz mieloną papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz