środa, 26 grudnia 2012

CDW - kurza wątroba na słodko. Flambirowana.






Tematyka podrobów i wina jest szeroko dyskutowana na winnych blogach. Ja zaliczam się do miłośników podrobów wszelkiej maści. To danie z wątróbki jest jednym z moich ulubionych. Do przygotowania potrzebujemy:
- kilka wątróbek kurzych oczyszczonych z żyłek i błonek
- masło klarowane
- duże jabłko
- cienkie talarki cebuli
- kieliszek białego wina
- kieliszek brandy lub koniaku
- sól, pieprz i majeranek
- bagietkę

W rondelku na maśle dusimy rodzynki i ćwiartki jabłka, po chwili dolewamy kieliszek białego wina. Uważamy, żeby nie rozgotować jabłka na paćkę. Ma być nadal jędrne i chrupkie.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Następnie wrzucamy wątróbki i podsmażamy - stopień krwistości jest kwestią indywidualnych preferencji. Solimy, pieprzymy, sypiemy majeranek. Dodajemy jabłko z rodzynkami. Podlewamy brandy i podpalamy. Uwaga na włosy! Serwujemy ze świeżą bułką i kieliszkiem zimnego białego wina o umiarkowanej kwasowości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz