piątek, 22 lutego 2013

Pacha spocona agrestem, Tierra Buena, Rueda 2012

 

Tierra Buena

Rueda DO 2012

Verdejo, Viura, Sauvignon Blanc

 

Kupione w Vinola za 34 złote, doskonałość.




Kiedy enolodzy Marques de Riscal przybyli do Ruedy z zamiarem przywrócenia szczepu Verdejo światowemu winiarstwu, pełnił on rolę taniego dostarczyciela wkładu do win wzmacnianych. Zastosowanie nowoczesnych technik produkcji wraz z przesunięciem godziny zbioru owoców na późną noc w celu ich wychłodzenia, nadały winom z Ruedy nowy oszałamiający intensywnością owoców i ziół, wymiar. Tierra Buena jest kupażem szczepów Verdejo, Viura i Sauvignon Blanc. Wino atakuje zmysły zdecydowanymi, ostrymi jak brzytwa, aromatami. Verdejo jest dostawcą nut agrestu, zielonych jabłek, brzoskwiń. Viura wnosi zapach siana i łąki. Sauvignon z kolei dodaje intensywnych aromatów spoconej, damskiej pachy. W smaku bardzo rześkie, odświeżające, pełne rasowej kwasowości. Ostatnim akordem jest charakterystyczną dla Verdejo goryczką cytrusowych pestek. Czekam już na lato i wizualizuję sobie upalne popołudnia i oszronione kieliszki...

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń